DEVELOPMENT TRENDS OF THE MARKET FOR ORGANIC DAIRY PRODUCTS
Abstract
The purpose of the presented work was to study the issue of expanding the range of dairy products market, due to the expansion of the share of goat's milk in the total production volume. Measures to increase the demand for these products are proposed. The results of the conducted research confirmed the expediency of expanding the goat's milk market. It was revealed that the diet of 36% of respondents already includes different types of milk, other than cow's milk. The widespread distribution of products made from goat's milk, and the creation of an Internet resource for the sale of organic products based on goat's milk, will allow most of the population to attract to the consumption of this product. For goat milk producers, the niche of organic milk is promising, where the costs of producing cow's milk and goat's milk will be comparable.
References
2. Перова Юлия Владимировна Развитие рынка молочной продукции // Вестник СамГУ. 2007. №5-1. URL: https://cyberleninka.ru/article/n/razvitierynka-molochnoy-produktsii .
3. Гетманец ВалентинаНиколаевна Особенности переработки козьего молока // Вестник АГАУ. 2016. №5 (139). URL: https://cyberleninka.ru/article/n/osobennostipererabotki-koziego-moloka.
4. ГОСТ 31449-2013 Молоко коровье сырое. Технические условия
5. ГОСТ 32940-2014 Молоко козье сырое. Технические условия
6. ГОСТ 33980-2016 «Продукция органического производства. Правила производства, переработки маркировки и реализации»
7. ГОСТ Р 56104-2014 «Продукты пищевые органические. Термины и определения»
8. ГОСТ Р 57022-2016 «Продукция органического производства. Порядок проведения добровольной сертификации органического производства»
9. Нормы технологического проектирования козоводческих объектовНТП-АПК 1.10.03.002-02
10. Приказ Министерства сельского хозяйства от 13 декабря 2016 г. № 551 "Об утверждении Ветеринарных правил содержания крупного рогатого скота в целях его воспроизводства, выращивания и реализации"
11. Специализированный сайт/Новости и аналитика молочного рынка https://milknews.ru/longridy/rossiyakozovodstvo-moloko.html
12. Маркетинговые исследования рынка молочной продукции Косикова Ю.А.В сборнике: Передовые пищевые технологии: состояние, тренды, точки роста. Сборник научных трудов I научнопрактической конференции с международным участием. 2018. С. 194198.
13. Состояние и перспективы развития отрасли молочной продукции в России Григорян М.Ю., Косикова Ю.А.В книге: Общеуниверситетская студенческая конференция студентов и молодых ученых "День науки". Сборник материалов конференции: в 6 частях. 2017. С. 160-162.
14. Современное состояние и прогноз развития производства детского питанияПеченая Л.Т., Коршик Т.С., Цветлюк Л.С., Болдычева А.Г.Health, Food&Biotechnology. 2019. Т. 1. № 1. С. 92102.
15. Использование кластерного подхода для повышения эффективности регионального молочного подкомплекса Сафронова Ю.В., Толкачева С.В., Столярова О.А.Экономика: вчера, сегодня, завтра. 2016. № 3. С. 80-89.
CC BY-ND
A work licensed in this way allows the following:
1. The freedom to use and perform the work: The licensee must be allowed to make any use, private or public, of the work.
2. The freedom to study the work and apply the information: The licensee must be allowed to examine the work and to use the knowledge gained from the work in any way. The license may not, for example, restrict "reverse engineering."
2. The freedom to redistribute copies: Copies may be sold, swapped or given away for free, in the same form as the original.