DEVELOPMENT TRENDS OF THE MARKET FOR ORGANIC DAIRY PRODUCTS

  • T. Korshik FSBEI HE "Moscow State University of Food Production"
  • Yu. Kosikova FSBEI HE "Moscow State University of Food Production"
  • S. Tolkacheva FSBEI HE "Moscow State University of Food Production"
  • E. Kobyashova FSBEI HE "Moscow State University of Food Production"
Keywords: goat's milk, organic products, production rules, assortment, trading enterprises.

Abstract

The purpose of the presented work was to study the issue of expanding the range of dairy products market, due to the expansion of the share of goat's milk in the total production volume. Measures to increase the demand for these products are proposed. The results of the conducted research confirmed the expediency of expanding the goat's milk market. It was revealed that the diet of 36% of respondents already includes different types of milk, other than cow's milk. The widespread distribution of products made from goat's milk, and the creation of an Internet resource for the sale of organic products based on goat's milk, will allow most of the population to attract to the consumption of this product. For goat milk producers, the niche of organic milk is promising, where the costs of producing cow's milk and goat's milk will be comparable. 

Author Biographies

T. Korshik , FSBEI HE "Moscow State University of Food Production"

Associate Professor of the Department of Customs and Commodity Expertise

Yu. Kosikova , FSBEI HE "Moscow State University of Food Production"

Candidate of Economic Sciences, Associate Professor of the Department of "Customs and Commodity Expertise"

S. Tolkacheva , FSBEI HE "Moscow State University of Food Production"

Candidate of Economic Sciences, Associate Professor of the Department of "Customs and Commodity Expertise"

E. Kobyashova, FSBEI HE "Moscow State University of Food Production"

student of the Department of Customs and Commodity Expertise

References

1. Федеральный закон "Об органической продукции и о внесении изменений в отдельные законодательные акты Российской Федерации" от 03.08.2018 N 280-ФЗ
2. Перова Юлия Владимировна Развитие рынка молочной продукции // Вестник СамГУ. 2007. №5-1. URL: https://cyberleninka.ru/article/n/razvitierynka-molochnoy-produktsii .
3. Гетманец ВалентинаНиколаевна Особенности переработки козьего молока // Вестник АГАУ. 2016. №5 (139). URL: https://cyberleninka.ru/article/n/osobennostipererabotki-koziego-moloka.
4. ГОСТ 31449-2013 Молоко коровье сырое. Технические условия
5. ГОСТ 32940-2014 Молоко козье сырое. Технические условия
6. ГОСТ 33980-2016 «Продукция органического производства. Правила производства, переработки маркировки и реализации»
7. ГОСТ Р 56104-2014 «Продукты пищевые органические. Термины и определения»
8. ГОСТ Р 57022-2016 «Продукция органического производства. Порядок проведения добровольной сертификации органического производства»
9. Нормы технологического проектирования козоводческих объектовНТП-АПК 1.10.03.002-02
10. Приказ Министерства сельского хозяйства от 13 декабря 2016 г. № 551 "Об утверждении Ветеринарных правил содержания крупного рогатого скота в целях его воспроизводства, выращивания и реализации"
11. Специализированный сайт/Новости и аналитика молочного рынка https://milknews.ru/longridy/rossiyakozovodstvo-moloko.html
12. Маркетинговые исследования рынка молочной продукции Косикова Ю.А.В сборнике: Передовые пищевые технологии: состояние, тренды, точки роста. Сборник научных трудов I научнопрактической конференции с международным участием. 2018. С. 194198.
13. Состояние и перспективы развития отрасли молочной продукции в России Григорян М.Ю., Косикова Ю.А.В книге: Общеуниверситетская студенческая конференция студентов и молодых ученых "День науки". Сборник материалов конференции: в 6 частях. 2017. С. 160-162.
14. Современное состояние и прогноз развития производства детского питанияПеченая Л.Т., Коршик Т.С., Цветлюк Л.С., Болдычева А.Г.Health, Food&Biotechnology. 2019. Т. 1. № 1. С. 92102.
15. Использование кластерного подхода для повышения эффективности регионального молочного подкомплекса Сафронова Ю.В., Толкачева С.В., Столярова О.А.Экономика: вчера, сегодня, завтра. 2016. № 3. С. 80-89.
Published
2021-06-15
How to Cite
Korshik , T., Yu. Kosikova, S. Tolkacheva, and E. Kobyashova. 2021. “DEVELOPMENT TRENDS OF THE MARKET FOR ORGANIC DAIRY PRODUCTS”. EurasianUnionScientists, June, 15-19. https://econ-law.euroasia-science.ru/index.php/Euroasia/article/view/717.